BINDER CB 260 Co2 incubatorDefinitionen på en inkubator til laboratoriebrug

En inkubator anvendes grundlæggende til at opbevare eller dyrke noget i et stabilt miljø, uden mulighed for nogen særlig stor gradient, hvilket betyder, at miljøet ikke kan ændres hurtigt.

Inkubatorer findes typisk i tre varianter:

  • Almindelige inkubatorer - De regulerer typisk temperaturen i et område fra 7-10°K over omgivelsestemperaturen og op til +100°C. Denne type inkubator findes både med og uden mekanisk konvektion (en blæser i testrummet).

  • Co2-inkubatorer - De regulerer ligesom den almindelige inkubator temperaturen præcist, men har også mulighed for at opretholde en stabil Co2-mætning. Nogle modeller kan også regulere iltmætningen og endda befugte luften. Befugtningen findes så i to typer: Inkubatorer med ureguleret befugtning dermed en relativt høj luftfugtighed på omkring 90-95% rH og en version, hvor fugtigheden kan reguleres i et mindre område fra 50-95% rH. Dermed begynder den sidstenævnte type af inkubator at ligne et klimaskab.

  • Køleinkubatorer -  De fungerer som en almindelig inkubator tilsat aktiv køling. Dette betyder, at denne type typisk har et større temperaturområde, der strækker sig ned under nul grader. Derfor nærmer denne type inkubator sig det, vi normalt betragter som et temperaturskab.

Inkubatorer spiller en afgørende rolle i en lang række industrier og videnskabelige discipliner, hvor præcis kontrol over miljøbetingelser er afgørende. Eksempler inkluderer medicinsk forskning og udvikling, bioteknologi, fødevareproduktion, og landbrug, hvor inkubatorer anvendes til at opretholde optimale vækstbetingelser for celler, mikroorganismer eller embryoner. Deres alsidighed og pålidelighed gør dem til uundværlige redskaber i mange forskellige laboratorier og produktionsmiljøer over hele verden.

 

Læs mere under Binder inkubatorer og Binder CO2 inkubatorer

Citrotek forhandler også...